22 mars 2011

Veckans brott med Leif GW Persson om fallet da Costa

SVT ägnade ikväll hela programmet åt det nu 27 år gamla och olösta fallet Catrine da Costa. Där fanns det mesta av gamla nyhetsinslag från den tid då det begav sig, inklusive de förödande intervjuerna med åklagaren, Anders Helin.

De flesta av dem gjorda, på den tiden, av den eminenta Karin Svärd, för att nu inte tala om Olle Anderssons intervju med “menedsvittnet”, som Jan Guillou kallat henne. Andra kallar henne för “dagboksvittnet”, hon som förfalskade en dagbok för att stödja Helins gärningsbeskrivning. Alla insatta vet att hon för det ändamålet hade hjälp av en då väl känd ultrafeminist.

På samtliga indiciepunkter smulade GW sönder och samman alla mer eller mindre lögnaktiga påståenden. Det var nu ingen nyhet, det har han nämligen gjort förr.

Det gladde mig också att man använde så mycket av min intervju från hösten 2008 med Thomas Allgén. Den sändes ursprungligen i SVT/Debatt 25 september 2008.

Sammantaget var det tveklöst det bästa någon tv-kanal någonsin gjort om fallet! Det var helt enkelt en snygg och välgjord dokumentär om Catrine da Costas död. Det fall som är så genomtröskat, men där vi ändå inte vet hur da Costa avled, ännu mindre var och med en mycket osäker tidpunkt.

Det fall där det svenska rättssamhället är den största förloraren, vid sidan av Thomas Allgén och Teet Härm som fick sina liv förstörda. Det finns många framträdande personer inom juridiken, medierna och kulturvärlden som bär en stor skuld till att det blev så fel.

Det handlar inte längre om de båda läkarnas eventuella skuld eller ej. Det rör sig numera mera om att skydda ett antal ålderstigna juristers eftermäle, till priset av att en vedervärdig rättsskandal får leva vidare.

Läkarnas sista hopp, efter hela femton processer i olika instanser, står nu till att Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd i det skadeståndsmål, där de båda begärt omkring 40 miljoner i skadestånd. Men tyvärr tvivlar jag på att HD vågar ta steget att pröva målet.

Kvällens program var dessutom helt och hållet producerat utanför den egna studion. Bara det en prestation, väl värd att uppmärksamma.

Programmet, som hade 997 000 tittare vid sin första sändning, går i repris 25/3, 26/3, samt 28/3. På SVT Play finns det tillgängligt till och med 12 maj.

Länk till SVT: http://svtplay.se/t/143571/veckans_brott

Inga kommentarer: